Близо 18 000 нови българи са започнали работа през изминалата година на Острова

 

За много имигранти по света, Великобритания е най-желаната дестинация. Много българи вярват, че ще намерят добра работа там, без дори да знаят английски.  В повечето случаи, ако не говорят езика, не могат и да започнат работа.

 

По данни на британската трудова система близо 18 000 нови българи са започнали работа през изминалата година тук. Повечето нашенци на Острова работят в сферата на почистването и строителството, където не се изисква по-специфично образование и добър английски.

 

Венци от Троян работи като шофьор в Лондон от 3 години и признава, че е научил езика и традициите в Англия от вестниците и слушане на радио. Смята, че тези които не развиват английския си език само си губят времето.

 

"Има хора, които пристигат абсолютно неподготвени, бих казал, че е изключително трудно да си намерят каквато и да е работа, ако не говорят езика. Имало е и случай, когато са предлагали пари, за да им се намери работа", коментира Георги Керкенезов, собственик на една от агенциите за подбор на персонал в хотелиерството. Лично той е интервюирал над 30 000 новодошли българи тук.

 

Репортер: Николай Барулов