Завършилите македонски студенти у нас ще трябва да се явяват на държавен изпит в родината си

 

Македония не признава българските дипломи заради оспорвана реформа във висшите училища. Вече месец продължават студентските протести в югозападната ни съседка, срещу намесата на държавата в независимостта на университетите. 

 

Македонският парламент реши да има задължителен държавен изпит за студенти, получили дипломи например в България.

 

Промяната засяга и самите студенти в Македония.

 

„Искат отмяна на поправките в закона, които въведоха т.н. външно оценяване. Да добавим, че не става дума за това, което имаме в България - един държавен изпит в края на обучението, а постоянно в процеса да има намеса на държавата”, обясни Димитър Бечев, изследовател.   

 

Протестът се превръща в политически. 

 

„Както в България, когато имаше протести, градското, младо, образовано население, което е лакмуса за обществените нагласи, в интелигенцията, в средната класа, дават своето мнение”, коментира Бечев. 

 

Но ако в Македония ще изпитват дипломантите с българска диплома, все още има страни, в които ценят високо нашето висше образование. 

 

„Може би ще съм нещо като Господ с чужда диплома. Например от България или Чехия, у нас е със стойността на златото”, обяснява Девдет Байрадин, студент от Казахстан. 

 

 Извън екзотиката, проблемът засяга много хора, които живеят сред нас, тук в България. 

 

„Тези законодателни промени ще засегнат хора, които дори имат българско гражданство или живеят в България”, обясни Димитър Бечев.