От Дебалцево са се изтеглили общо 2475 военнослужещи

Президентът на Украйна Петро Порошенко ще предложи на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната да обсъди въпроса за въвеждането на международен миротворчески контингент в страната, предаде Интерфакс, цитирана от агенция "Фокус".

 

Порошенко заяви, че евентуални международни сили ще бъдат изпратени в Украйна с мандат на ООН.

 

"От Дебалцево са се изтеглили общо 2475 военнослужещи. От тях 2132 са от подразделения на въоръжените сили, 158 - от Националната гвардия, а останалите - от МВР. Изведени са и почти 200 единици бойна техника. При изтеглянето си украинските военни са оставали след себе си много голямо количество бойна техника", каза представител на министерството на отбраната, цитиран от ТАСС.

 

Според сепаратистите голям известен брой украински военни са се предали, но от своя страна Киев набляга, че това е планова предислокация - изтегляне от някои позиции с цел осигуряване на безопасността на украинските военни.

 

"При изтеглянето от Дебалцево по предварителни данни са загинали 6 украински военни", каза президентът Петро Порошенко. Той добави, че има и около 100 ранени, като в болшинството случаи те не са пострадали тежко.