Това съобщи латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис

Военните министри на ЕС се договориха да преразгледат приетата през 2003 година Стратегия за европейска безопасност. Това съобщи латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Договореността бе постигната на приключилата днес неофициалната двудневна среща на министрите в Рига. На нея са обсъждани въпроси, които ще се разгледат и на срещата на върха на Европейския съвет този юни – хибридните заплахи и стратегическата комуникация, международните операции и бойните формирования на ЕС, а също промените в сферата на сигурността в света.

 

"Ние се договорихме, че през юни държавните ръководители ще говорят за стратегическата безопасност, а също за единната позиция на ЕС по тези въпроси. Едно от предизвикателствата несъмнено са хибридните заплахи, действията на Русия в Украйна ни показаха колко са опасни те за нашата сигурност", изтъкна министърът.

 

Освен военните министри, на срещата в Рига участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и други официални лица.