Делото на бившия вътрешен министър е насрочено за 17 април

Имената на съдиите по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бяха определени от сериозно критикуваната система за случайно разпределяне. По обвинението за отказано подслушване, с което е попречил на разследването, Цветанов вече получи 4-годишна присъда на две инстанции. Съдиите, които ще решат съдбата на Цветан Цветанов, бяха изтеглени публично, на случаен принцип.

 

 

Татяна Кънчева ще е съдията-докладчик. Кънчева е известна от делото срещу бившия военен министър Николай Цонев - арестуван при акция именно на Цветан Цветанов. Съдът не само реши, че Цонев е невинен, но и записа, че акцията е показателен пример за полицейски произвол. Тя отказа да си даде отвод, тъй като не познава Цветанов и не се смята за предубедена.

 

Не така стои въпросът с другия избран съдия. Бисер Троянов се оттегли от делото срещу Цветан Цветанов, защото беше член на ЦИК от квотата на ГЕРБ. На негово място ще бъде избран друг съдия.

 

Третият съдия - Жанина Начева - беше част от съдебния състав, който възобнови делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра. Той загина през 2003 при полицейска операция, ръководена лично от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. Делото на Цветан Цветанов във Върховен касационен съд е насрочено за 17 април.