Гюлай вървяла 2 километра през преспите, за да сложи инжекция на малкия Аяз

 

Бедствието в Родопите показа истинските герои. Медицински екипи с риск за живота си часове наред се бореха със снега, за да стигнат до своите пациенти.

 

Ще ви срещнем с една медицинска сестра, която прекоси пеша 2 километра двуметрови преспи, за да постави инжекция на болно бебе.

 

След цяла нощ сняг в събота сутринта малкият Аяз е затрупан в къщата си в кърджалийското село Рани лист. Нуждае се спешно от инжекция, тъй като от 10 дни е с бронхопневмония. Вариант детето да бъде транспортирано до болница няма.

 

Ние се сетихме за Гюлай, обадихме се и тя без да мисли ни дойде на помощ”, каза майката на Аяз - Хатидже. Гюлай Хамид е медицинска сестра и по това време се чуди как ще успее да се добере до Кърджали на работа на следващия ден. В селото няма ток, а къщите буквално не се виждат от снега.

 

„Като чух това, веднага аз се оправих. 11:00 часа сутринта в събота беше. В 11:15 бях вече готова и тръгнах на път. Обаче направо плувах вътре в снега. Имаше много сняг - направо до гърдите ми. И баща ми дойде. Той ми правеше път, аз след него. Първите стъпки по снега ние ги направихме”, разказва тя.

 

След 2 километра в преспите Гюлай най-после стига до малкия си пациент и му поставя инжекцията. Пациентите са благодарни, тъй като това е само един от случаите, в които медиците в бедстващите райони са си проправяли път с часове в преспите, за да стигнат до нуждаещите се от помощ.

 

Репортер: Димитър Иванов