Той бе категоричен, че съгласие за провеждане не референдум по изборните правила поне от БСП няма

 

"Пряката демокрация е важна, но употребата й за реализация на индивидуални или групови цели я обезсмисля", каза от трибуната на Народното събрание лидетър на БСП Михаил Миков.

 

Той бе категоричен, че съгласие за провеждане не референдум по изборните правила поне от БСП няма. По думите му, истината трябва да бъде казана на българските граждани, защото заблудите са част девалвирането на доверието в политическата система.

 

"Разбирането, че със средствата от ЕС България ще може да постигне икономическо развитие е погрешно", настоя Миков и посочи, че страната ни трябва да развива своя икономически потенциал и да увеличава ръста на БВП, а европейските средства да бъдат надграждащи.

 

"Погрешното развитие, че тези средства могат да решат проблемите е дълбоко сгрешено и тласка страната в друга посока от тази, в която дори самата Европа има като разбиране за смисъла от европейските средства", каза Миков и попита защо никой не коментира колко програми са забавени и кои са причините при 80% постигнато одобряване по "Регионално развитие", България все още да няма одобрена програма. 

 

 

 

"Приказките за консенсус не пораждат никакво доверие у гражданите, защото "консенсусът" се превръща в една изтрита мантра на прехода", настоя Миков.

 

По думите му този преход "увеличи неравенствата, внесе несправедливост и на последните избори половината български граждани са казали ясно, че няма да гласуват".

 

"Заблудата, че имаме широко партийно представителство в днешния парламент не може да промени реалността - българските граждани нямат доверие към актовете на властта", допълни политикът.

 

Абсурдно звучат приказките за икономическо развитие и растеж от 2-3% догодина, като в същото време се планират дефицити от 2 млрд. лева годишно, покривани с нови външни дългове. 

 

"Много е хубаво, че България беше страна с най-нисък дълг в Европейския съюз. Президентът обаче не коментира как се отразява на този външен дълг ангажиментът от 16 млрд. лева, който по скандален начин беше приет от Народното събрание и без никакво бавене и прочитане на стенограмите изпратен за публикуване от президента", каза Миков и попита къде е искреността на Плевнелиев.