Повече от 30 часа след катастрофата причината за нея остава загадка

 

Старият континент е в траур. Европа сваля знамената в памет на жертвите на самолетната катастрофа в Алпите. 

 

Повече от 30 часа след инцидента причината за него остава загадка. 

 

Разследващите, ръководени от Париж, все още не знаят какво е причинило трагедията. Следователите обаче работят денонощно, а версиите засега са много. 

Още по темата

 

„Версията за терористичен акт не е на дневен ред, защото има концентрация на останки на площ около хектар и половина. Това показва, че по всяка вероятност самолетът не е избухнал”, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов. 

 

Едната от черните кутии на самолета „Еърбъс” на „Germanwings” вече е била намерена - тази, която записва разговорите в пилотската кабина. Тя е откарана в Париж, където ще бъде разчетена информацията от нея. 

 

„Черната кутия е повредена, но днес следователите ще установят как могат да използват данните от нея. Смятаме, че можем да извлечем информация, но трябва да минат определени процедури. В момента, без данните от нея, е много трудно да се правят хипотези за тази трагедия”, заяви Бернар Казньов. 

 

Минути преди катастрофата, скоростта на самолета е спаднала до 550 километра в час. Според експерти това е скоростта, която трябва да бъде достигната, за да бъдат запалени двигателите, ако са спрели. 

 

Минута след като е достигнал максималната височина на полета, самолетът е започнал да снижава и само за 8 минути е слязъл от 11 500 на 2000 метра. Сигнал за проблем не е имало. 

 

„Ще отнеме няколко дни, докато разследването събере данни и се анализира информацията от черните кутии. Може да се окаже, че едната е неизползваема, защото е много, много повредена”, заяви още френският вътрешен министър. 

 

Според холандски вестник авиокомпания КЛМ е изпратила предупреждение до другите авиокомпании за проблем с автопилота на „Еърбъс” А320. Директорът на „Луфтханза” обаче обяви, че разбилият се самолет е бил в перфектно техническо състояние.