Огънят повреди системата за потапяне и изплуване на плавателния съд, оплакват се от военното ведомство

Видео: Reuters 

 

Щетите от пожара на борда на руската атомна подводница  "Орел" надвишават 100 млн. рубли (ок. 1,68 млн. евро). За това информира агенция ТАСС, цитирайки неназован източник от междуведомствената комисия по разследване на причините за произшествието.

 

По думите на източника "огънят е повредил системата за потапяне и изплуване на подводницата". "Изгорели са кабелите на размагнитващото устройство, намаляващо магнитното и електромагнитното поле на плавателния съд, както и звукоизолационното покритие на цистерните на главния баласт и твърдия корпус", обясни той. 

 

Източникът потвърди, че причината за пожара е свързана с "нарушение на мерките за безопасност при работа по корпуса, съпроводена с високи температури". 

 

Комисията, която започна работа тази сутрин, включва представители на ресорните ведомства в правителството - министерствата на промишлеността и търговията и на отбраната. Както и тези на бизнеса и на експертната общност - Обединената корабостроителна корпорация и редица научно-технологични институции.

 

Припомняме, че пожарът на "Орел" започна във вторник, на 7 април. Инцидентът се случи по време на ремонт, когато на борда според официална информация на военното ведоство е нямало боеприпаси и горивно-смазочни материали, а ядрените реактори са били изключени.