Не разрешиха десния завой на червен светофар

 

10 пъти по-високи глоби за неправилно паркиране. Новите строги мерки бяха гласувани от парламента. Депутатите обаче отказаха да разрешат десния завой на червено.

 

Луксът да пакрираме върху тротоар или върху градинка вече ще ни струва 200 лева. С тази солена глоба депутатите ще се опитат да дисциплинират водачите. А това засега се оказва почти непосилна задача. Тротоари се превръщат в паркинги, а преминаването по тях е мисия невъзможна. 


Екип на Нова тръгна на лов за нарушители в Благоевград. Тук „синята зона” е с 1300 места, но шофьорите предпочитат да спират безплатно. И така стават и жертва на паяка – единственият в града. Затова и работата му е на пълни обороти. Още по-трудно е от няколко месеца насам, след като паякът действа сам – без подкреплението на полицаи. А нарушителите стават все по-нагли.


А каква е ситуацията в тесните улички на София? В много квартали на столицата тротоарите са превърнати буквално в паркинги. Затова плочките на много от тях са разрушени. А на някои места в града автомобилите са се превърнали в естествена част от пейзажа на паркове и градинки.



И докато солените глоби за паркиране получиха зелена светлина, за друго предложение на депутатите светна червено. И занапред няма да може да правим десен завой на червено.
За всички промени светофарът в момента е на жълто. Докато не бъдат гласувани и на второ четене от парламента.

 

Репортери: Екатерина Николова, Георги Георгиев