В момента са нужни поне 500 000 подписа, за да се предизвика референдум

 

По-лесни референдуми и повече референдуми. С тази цел депутати внесоха поправки в едноименния закон. Новите текстове целят да облекчат процедурите за провеждане и признаване на всенародните допитвания. Какви са промените и ще бъдат ли приети?


В момента са нужни поне 500 000 подписа, за да се предизвика референдум. Мисия, която за повечето любители на пряката демокрация изглежда невъзможна. А у други предизвиква романтични спомени и известни огорчения.


„Събирането на подписката беше едно вълнуващо преживяване. И аз съм много щастлив, че имам своя принос за това усилие на гражданското общество”, заяви Георги Близнашки, преподавател по Конституционно право.


Подписката беше за референдум, на който хората да кажат дали искат да гласуват задължително, електронно и мажоритарно. Той обаче така и не се случи. Президентът обеща референдум да има – заедно с местните избори наесен. Това вдъхнови законодателите да намалят нужния брой подписи от 500 на 300 000.


„Целта ни е просто България да стане подобна на една Швейцария и да казват тежката си дума по важните въпроси”, казва Димитър Делчев от Реформаторския блок.


И професорът, и депутатът признават, че българският закон на практика обрича пряката демокрация. Защото дори да се събере огромният брой подписи и референдумът да се проведе, трябва до урните да отидат поне колкото на последните парламентарни избори. Иначе резултатите не са валидни.


„Факт е, че в момента поради законодателството тази система за вземане на решения е напълно блокирана с високи прагове и не работи”, обясни Димитър Делчев, народен представител от Реформаторския блок.


Затова депутатите искат да се признава всеки референдум, събрал гласовете на поне половината българи с право на глас.


„Не трябва да се плашим от различни народни инициативи, колкото повече, толкова по-добре”, добавя Близнашки.


Дали референдумът ще се случи и дали законовите поправки ще минат, зависи основно от ГЕРБ. И макар преди време първи да заговориха по тази тема, днес мълчаливо я заобиколиха.


Повече по темата гледайте във видеото.