800 души загинаха при драмата в Средиземно море

 

Вторият „Титаник” - така политици и медии нарекоха трагедията в Средиземно море. 800 са загиналите в кораба-ковчег с бежанци, който потъна между Либия и Италия. Двама от трафикантите са арестувани. 

Още по темата

 

Оцелелите от злополучния инцидент пристигнаха в Италия и са настанени за лечение. Сред тях са и двама от организаторите на злополучното пътуване - посочиха ги другите оцелели. Арестуваните са сириец и тунизиец. При полицейска акция властите в Италия арестуваха още 24 души, обвинени за трафик на хора, които са действали от територията на Италия.

 

Това е проблем, пред който трябва да се изправим заедно. Европа трябва да покаже силата си като съюз. Със задълбочаването на регионалните конфликти все повече хора ще търсят убежище, така че всички страни ще трябва да работят заедно”, заяви говорителят на Върховния комисариат за бежанците Карлота Сами.

 

За да пресече трафика на хора и да предотврати подобни трагедии в бъдеще, Брюксел прие спешни мерки. Ще се ползва военна техника за унищожаване на флотата на трафикантите, Италия и Гърция ще създадат имиграционни центрове, нелегалните имигранти ще бъдат бързо репатрирани, а службите Европол и Евроджъст ще работят в тясно сътрудничество. Някои от оцелелите разказват, че са успели да се задържат на повърхността на морето, захващайки се за телата на вече загинали хора.

 

ЕС вече прие пакет от мерки срещу кризата с трафика на имигранти пред Средиземно море. Дали ще има и друго, освен имиграционните центрова в Италия и Гърция, проследяването с дрон и унищожаване на плавателните съдове, ползвани от трафикантите - ще разберем в четвъртък, на среща на лидерите на общността.

 

Репортер: Антоанета Николова