Ще се актуализират учебните програми за обучение на служителите в затворите

България ще черпи норвежки опит как да се справя с дискриминацията в затворите. Комисията по защита от дискриминация представи проект за повишаване на капацитета на персонала в затворите в София, Плевен и Сливен чрез обучение в съответствие с норвежкия опит.

 

Проектът възлиза на стойност около 160 000 лева и по него чрез семинари, обучения и обмяна на опит ще бъдат обучени 44 служители от затворите в София, Плевен и Сливен. 

 

В докладите на различни международни организации се посочва, че при третирането на лицата, лишени от свобода, се наблюдават някои проблемни области, каза днес председателят на КЗД Ана Джумалиева. Сред проблемите са лошите битови условия и пренаселеността, но най-вече проблеми, свързани с подбора и обучението на служителите.

 

Като резултат от проекта ще се актуализират учебните програми за обучение на служителите в затворите, като се интегрира норвежкият опит. Преди това той ще бъде изучен внимателно от Комисията за защита от дискриминацията и предаден на ГД "Изпълнение на наказанията". Екипи от родни експерти ще посетят Норвегия, за да изучат на място техния опит в местата за лишаване от свобода.

 

"Правим всичко възможно да проучим има ли проблемни зони и места и как можем да реагираме. Аз като представител на КЗД не бих си позволила да поддържам подобно твърдение за такава категорична позиция", обяви Джумалиева.

 

Видео: БГНЕС