Община Рудозем е на ръба на фалит

 

В Рудозем има реална опасност деца с увреждания и ученици да останат без транспорт, а градът да затъне в боклуци. Причината - наследени дългове от над 2.5 млн. лв. Частен съдебен изпълнител вече е описал автобусите.

 

Павел е едно от децата, които всеки ден изминават около 20 километра от селото си, за да стигнат до специализирания център за деца с увреждания в Рудозем. Павел стига дотук благодарение на микробус на центъра. Момченцето изобщо не може да ходи. Затова возенето е едно от най-големите му забавленията му за деня.


„Най-обичам да се возя с микробуса”, казва Павел.


Микробусът на центъра обаче е сред тези, на които в момента се прави оценка от частен съдебен изпълнител. До няколко седмици има реална опасност този микробус да бъде продаден на търг, а над 30 деца с различни увреждания да останат без транспорт.


„Ако тези деца спрат да идват, ще се влоши здравословното им състояние. Целите, които са постигнати до момента, ще бъдат на нула”, коментира Елена Маджарова, ръководител на Център за деца с увреждания, гр. Рудозем.


Под въпрос са и три училищни автобуса. С тях всеки ден пътуват около 500 деца. Общината може да се раздели и с двете си сметосъбиращи машини.


„Ако се стигне до продажба, в дневния център ще трябва да спрем да превозваме децата. По отношение на училищните автобуси ще ни се наложи да ползваме външни изпълнители, което ще оскъпи като цяло дейността. За нас тези машини са жизненоважажни. Ако бъдат продадени, просто не знам какво ще правим”, коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.


Сметките на общината са запорирани заради дългове. Единствената им надежда е помощ от държавата.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова