Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по посещението си в САЩ

"По време на телефонно обаждане президентът Реджеп Ердоган е помолил своя колега Барак Обама да го придружи при отварянето на ислямски център с джамия в Мериленд и Обама е дал своето принципно съгласие". Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на своето тридневно посещение в САЩ. Там той посети турско-американския културен център в Мериленд, който съдържа джамия, цитиран от в. "Хюриет".

 

Американският президент е заявил на Ердоган, че ако графикът му го позволява, ще участва в откриването, съобщи още Чавушоглу, цитиран от БГНЕС. Въпреки това от Белия дом казаха, че няма нови предвидени пътувания на Обама.

 

Освен джамия големият комплекс, за който се предполага, че трябва да бъде открит съвместно от двамата лидери, съдържа културен център, амфитеатър, изложбена зала, библиотека, турска баня, къща за гости, кафене и сувенирен магазин.

 

"Наша мисия е да покажем истинският ислям, който е религия на мира. Ислямът не толерира тероризма. Но за съжаление терористичните групи "Ал Кайда" и "Даеш" (арабското наименование на "Ислямска държава") очернят образа на исляма", каза той.