Те обикалят пет континента на две колела

 

Шестима французи на две колела през пет континента. Целта на пътуването им е да научат как в различните държави хората с множествена склероза се борят с диагнозата и каква подкрепа получават от обществото. Златина Зехирова и Цоньо Данчев се срещнаха с тях в България.


"Болен" и "страда". Тези две думи няма да чуете в този репортаж. Забрани ни ги Биляна Савова - живее с множествена склероза от осем години.


„Беше един ден, в който аз трябваше да отида на рок концерт на Kiss и така си спомням как отидох с чантичката си в Окръжна болница и така си останах с фланелката в чаната, която си бях взела, за да отида на концерта. Тогава вместо Kiss, ме целуна множествената склероза”, обясни Биляна Савова - арт директор на списание "ЕВА".


Множествената склероза е водеща причина за инвалидизиране, без да сме претръпели инцидент. Тази диагноза най-често чуват хората между 20 и 40 години. У нас от множествена склероза се лекуват едва 1700 души.


„Бях се отказала от официалната медицина, защото тя само ме объркваше и така взех решението да отида да се лекувам в Индия с най-древната медицина”, разказва Биляна.


Сега Биляна не само не е обездвижена, но и казва, че даже е благодарна за диагнозата си. С нея се срещаме с един специални пътешественици.


„Идеята на пътуването е да покажем, че и с множествена склероза може да живее човек. Взимам си хапчетата и сме чудесен екип”, разказва Жерар Гиузик, който е с множествена склероза от 25 години.


Жерар е в инвалидна количка вече 10 години. Обикаля света благодарение на сина си и неговите приятели.


„В Северна Америка хората събират много пари за болните от множествена склероза. В Япония пък правят много научни изследвания. За България още нищо не знаем”, казва Иван Гиузик, син на Жерар.


До края на пътуването на Жерар и компания остават 3 месеца и само още няколко хиляди километри.


Повече по темата гледайте във видеото.