През 2014 г. 165 000 души от Близкия Изток и Африка са успели да стигнат до Европа

 

Италианският премиер Матео Ренци призова страните от Европейския съюз да действат заедно срещу трафика на хора през Средиземно море. На фона на емоционалното му изказването пред парламента, в Югоизточна Сицилия в този момент пристигат 400 спасени имигранти.


През 2014-а година 165 000 души от Близкия Изток и Африка са успели благополучно да стигнат Стария континент.


Имигрантите - отчаяни хора, чиито избор е да загинат във война и конфликти в родината си или да рискуват живота си, за да прекосят Средиземно море. Близнаците Ила и Мохамед са се спасили от ужаса на войната.


„Ако бяхме останали в Близкия Изток, щяхме да умрем. Човек умира веднъж, затова решихме да рискуваме да умрем, идвайки тук”, казва Ила, имигрант от Сирия.


Най-голяма част от нелегалните имигранти са от държавата Еритрея. Едва отърсила се от ужаса на 30-годишната гражданска война, страната беше въвлечена в боеве с Йемен и Етиопия.


„Невъобразимо е, че континент като Европа обръща гръб на тези отчаяни хора от Сирия и Еритрея. Хора, които имат право на убежище в нашите градове”, на мнение е кметът на град Катания Ензо Бианко.


Повече от 200 000 души са убити в бруталната гражданска война в Сирия, а 11 милиона са се превърнали в бежанци. 21 процента от хората, опитващи се да достигнат Европа, са именно от арабската държава.


„Пътуването беше много трудно. Бяхме 15 часа в морето. Двигателят отказа. Само Бог ни помогна. Мислехме, че ще умрем. Всеки път като лодката се разтърсеше, смятахме, че потъваме”, спомня си Мохамед, имигрант от Сирия.


Много от тези бежанци ще потърсят сигурността на Европа.


„Приятелите ми се радват, че успях да стигна тук, защото Европа не е като Либия. Тук съм спокоен и нямам проблеми, никой не ме притеснява. В Либия е много опасно, защото има война”, обяснява Омар Кебф, имигрант от Сенегал.


Само миналата година в Германия и Францие убежище са поискали почти половин милион души. Във Великобритания броят им е 126 000, следвана от Швеция със малко над 114 000.


Повече по темата гледайте във видеото.