Стокообменът от €80 млн. е недостатъчен, съгласи се с Плевнелиев домакинът Младен Иванич

За повече инвестиции от българския бизнес в икономиката на Босна и Херцеговина пледира президентът Росен Плевнелиев, който се намира с работна визита в Сараево по покана на местния си колега - председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. 


Държавният ни глава разговаря и с членовете на Председателството Драган Чович и Бакир Изетбегович. „Само заедно можем да постигнем стабилност, да спечелим доверието на бизнеса и да превърнем региона в привлекателно място за инвестиции”, заяви Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на Донуков, 1. 


Обща беше позицията, че стокообменът от около 80 млн. евро годишно не отговаря на потенциала на двете държави. През 2014 г. между България и Босна и Херцеговина беше подписано Споразумение за икономическо сътрудничество, което има за цел да насърчи партньорство между бизнеса от двете страни. 

Много български компаниибиха могли да участват в търгове за конкретни проекти в Босна и Херцеговина
- Росен Плевнелиев


По думите на президента, постигнатите договорености между отделни фирми в сферата на строителството, производството на храни и на козметика са добра основа, която може да бъде надградена. „Много български компании разполагат с опит в строителството, фaрмацевтиката и производството на генерични лекарства, енергетиката, транспортната  инфраструктура и биха могли да участват в търгове за конкретни проекти в Босна и Херцеговина”, обърна вниманието държавният глава.

 

В процес на подготовка е и подписването на Споразумение за взаимна защита на инвестициите между двете държави, което ще даде нов стимул за реализацията на инвестиционни проекти.

 
Президентът Плевнелиев отново призова държавите от региона да обединят усилията си и да следват общ подход за подобряване на транспортната и енергийна инфраструктура, която свързва Балканите. „Повишаването на сигурността в доставките на енергоресурси за Югоизточна Европа изисква ускореното  свързване на електро- и газопреносните мрежи в региона. Подобряването на свързаността ще ни позволи да създадем регионална енергийна борса и регионален енергиен пазар и да увеличим конкурентоспособността на нашите икономики“, заяви още държавният глава.


Според него споразумението за стабилизиране и асоцииране, което предстои да бъде активирано, ще открие възможност за засилен диалог между Босна и Херцеговина и ЕС и ще задълбочи процеса на европейска интеграция. 


Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за запазването на пълния обем от финансова помощ по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ на ЕС за Босна и Херцеговина: „Разширяването на Европейския съюз е от значение за всички държави членки, но има особено голяма стойност преди всичко за държавите от региона”. 


Президентът беше категоричен, че евроинтеграцията остава основният фактор за постигането на устойчива стабилност в Югоизточна Европа. „Западните Балкани са от стратегическо значение и за Европейския съюз, и за НАТО“, увери президентът Плевнелиев. 

 

Разчитаме на подкрепата на България и за улесняване на износа на месни продукти от Босна и Херцеговина за Турция
- Младен Иванич

Между България и Босна и Херцеговина предстои да бъде подписан и Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция. „Готови сме да споделим нашия опит и да продължим да бъдем застъпник за европейската интеграция както на Босна и Херцеговина, така и на останалите държави от Западните Балкани”, допълни още държавният глава.

 

Председателят Младен Иванич пък подчерта значението, което ще има за гражданите на Босна и Херцеговина реализирането на големи енергийни и транспортни инфраструктурни проекти с подкрепата на европейските фондове. „Разчитаме на подкрепата на България и за улесняване на износа на месни продукти от Босна и Херцеговина за Турция чрез българската железопътна инфраструктура“, заяви още Младен Иванич.


В четвъртък 23 април държавният глава ще посети базата на EUFOR (ЕУФОР) в Бутмир, където ще разговаря с ръководството на военната мисия на ЕС „Алтеа“, както и с българските военнослужещи, които са командировани там.