Специална капсула ще изследва вътрешните органи на космонавтите

През следващата година руски учени предвиждат да изпратят на Международната космическа станция /МКС/ ендоскопска капсула за изследване на вътрешните органи на космонавтите, съобщи за ТАСС Дмитрий Михайлов, ръководител на Инженеринговия център, където са разработили апарата.

 

"Сега се планират продължителни космически полети, а се оказва, че никой в света не е извършвал ендоскопски изследвания в условията на безтегловност, никой не знае как се държи
организмът. На нас ни предложиха да извършим този експеримент", разказа Михайлов, цитиран от БТА.

 

За тази година са предвидени предварителните изпитания на капсулата на Земята в условията на изкуствена безтегловност. Следващата година тя ще бъде изпратена в Космоса.

 

Михайлов разказва, че в космоса не може да се вземе обикновен ендоскоп, тъй като няма специалисти, а самите космонавти не могат да си направят ендоскопия заради риска да увредят вътрешните си органи в условията на безтегловност. Капсулата ще позволи тези проблеми да бъдат решени.

 

"Човекът гълта капсулата, на Земята се предава информацията, на основа на която се поставя диагноза. Нещо повече, самата програма го прави, а лекарите на Земята само потвърждават диагнозата. Ако данните не бъдат изпратени, може да се получи предварителна диагноза" - разказва руският специалист.