Светият синод хвърли царската си бомба неочаквано

 

Има ли си България цар отново или някой се опитва да го върне начело на държавата? Тази полемика се надигна, след решението на Светия синод, името на Симеон Сакскобургготски да се споменава задължително във всяка тържествена литургия.


Светият синод хвърли царската си бомба неочаквано, мълчаливо и без мотиви. Социалните мрежи настръхнаха. Двама президенти – Росен Плевнелиев и Георги Първанов – също. Според тях решението на висшия клир е опасно.


„Ще задълбочи вече без това съществуващи разделения в средите на православната църква”, обясни Пламен Сивов, редактор на pravoslavie.bg.


Всъщност царското име се споменава на литургиите открай време, но по лична преценка на свещеника. Най-често то звучи в Свети Алесандър Невски, защото Симеон почти не пропуска света литургия там.


На трона в катедралния храм Свети Александър Невски може да седне само и единствено Симеон Сакскобургготски. Той обаче никога не го е правил.


Предстоятелят на храма епископ Тихон не е участвал във вземането на спорното решение. Но намира за абсурдни подозренията, че църквата подрива конституционните устои на държавата.


„Аз не виждам защо като оказваш почит, това се зловиди на някого”, на мнение е епископ Тихон.
Духовникът напомня, че наред с царя, се благославя народа, патриарха, правителството.


„Когато аз служа, аз решавам за кого да се моля. Когато някой е цар, той умира като цар”, допълва епископ Тихон.


По неофициална информация е възможно синодът да преразгледа  решението си. Макар за някои миряни то да не е от значение.


„Светият синод са хора, които вземат решение не от наше име, а от името на църквата. Аз дали ще го споменавам, си е мое решение. Но той е наш цар въпреки всичко, така че съм склонна да го приема”, казва Евгения.


Не закъсняха и подозренията, че църковната активност гони политически цели, свързани с президентските избори догодина. Според едни идеята е да се повиши рейтинга на Симеон.

 

Според други точно обратното – да бъде дискредитиран и отстранен в аванс. Дали тези съмнения са основателни, ще се разбере като му дойде времето.


В специална позиция от екипа на Симеон Сакскобургготски определиха споровете като част от прийомите да се отвлича общественото внимание от истинските проблеми.


„Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри”, се казва в царското становище.


Повече по темата гледайте във видеото.