Това заяви Росен Плевнелиев при водосвета на бойните знамена

Снимка/Видео: БГНЕС

 

"Днешният ден е ден на българската победа и на националната саможертва, отдавайки почит на Св. Великомъченик Георги Победоносец, се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение. Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии и операции зад граница. Поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи дълга си за гарантиране на суверенитета и на териториалната цялост на страната". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на Военния парад в столицата, цитиран от БГНЕС.

 

В словото си Плевнелиев спомена битките на българските войни след Освобождението и добави, че нашите бойци и командири са демонстрирали образци на бойно майсторство и героизъм в битките.

 

"Отбелязваме 100 г. от участието на България в Първата Световна война. Въпреки многобройните саможертви, българският войник устоя при тежките битки при Тутракан, Македония и за освобождението на Добруджа, нашите войски не отстъпиха и крачка от своите позиции по време на Дойранската епопея", добави той.

 

"След броени дни ще честваме 70 г. от победата над хитлерофашизма. В знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета от Втората Световна война, напоени с кръвта на български войници. Народът никога не ще забрави своите бойни чеда. Нека не забравяме и паметниците, които се намират на територията на други държави. Нека помним, че българското бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи. Нашата армия е символ на българската държавност. Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си, заяви още президентът Росен Плевнелиев.