Финансирането по програмата е насочено основно към инвестиции във ВиК сектора

 

"Очакваме одобрение на ОП "Околна среда" 2014-2020 г. на заседанието на Министерския съвет утре, след което ще изпратим програмата за одобрение от Европейската комисия". Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на Четвъртата годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора", предаде БГНЕС.

 

Финансирането по програмата е насочено основно към инвестиции във ВиК сектора. За него по програмата са предназначени 2, 3 млрд. лв. Едно от условията по ОП "Околна среда" е реформата на ВиК сектора да се случи до края на 2016 г. 

 

"Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите е част от целия воден сектор. Интегрираното управление на водите е стратегически приоритет на МОСВ, свързан с по-добро качество на живот на гражданите, развитието на икономиката и национална сигурност с оглед въздействието на климата", каза Василева.

 

Тя посочи, че съвременната политика по опазване на околна среда и води е хоризонтална политика. "Това често изисква да се прави всекидневен избор от екологосъобразни решения, които и да са икономически устойчиви", заяви Василева.

 

Тя коментира още, че в Народното събрание се обсъждат промени в Закона за водите на принципа замърсителят да плаща.

 

Снимка/Видео: БГНЕС