Екип на Нова провери мерките за сигурност след бомбата в български автобус

 

Има ли рискове от атентат в нашата страна и какви мерки за сигурност се предприемат? Промени ли се ситуацията в София и взети ли са по-сериозни мерки за сигурност в столицата провери наш екип.

 

Въпреки откритата бомба в български автобус, по-сериозни мерки за сигурност не са взети. Автогари, жп гари, летище и метро работят както през всеки друг ден.

 

Автогарите, жп гарите и метрото традиционно са най-апетитни за терористични атаки.

 

И докато на летището пътниците и багажа им са подложени на щателни проверки, то на автогарите ситуацията е коренно различна. Тук нито пътниците, нито багажа минават през каквито и да било проверки.

 

„Няма как да знам какво има в багажа. Именно заради това бомбените атентати са най-разпространените терористични актове, тъй като са лесни за изпълнение и провеждане”, каза Пламен Василев – експерт по сигурност и тероризъм.

 

Въпреки това извънредни мерки за сигурност след намерената бомба в български автобус няма. На централната автогара в София разчитат на собствените си сили и на устройство, което за няколко секунди намери въоръжен мъж. Такова устройство обаче няма на всички автогари, жп гари и спирките по пътя им.

 

В Пловдив разчитат на бдителността на охраната.  

 

„Опасно е. То човек да го е страх да се качва!”, каза един от пътниците – Пенка Иванова.

 

„Кой нормален човек ще разреши да му се ровят личните вещи? Това са лични вещи”, допълни Георги Георгиев, шофьор на автобус.

 

В автобусите и влаковете обаче много хора се качват на междуградски спирки и в села. Там контролът изцяло липсва.

 

„Ако направим един експеримент и ние може да оставим един сак във всеки автобус”, каза експертът Пламен Василев.

 

В цяла Европа автогарите и жп гарите са слабо място, защото никъде пътниците и багажът им не се проверяват. Всичко остава въпрос на късмет и бдителност от страна на хората - да забележат, усетят и сигнализират за евентуална опасност.