Тарик Азиз е издъхнал на 79-годишна възраст

Тарик Азиз, познат като лицето на режима на Саддам Хюсеин пред света, почина в иракски затвор на 79-годишна възраст, предаде Си Ен ЕН. Азиз е получил сърдечен удар. 

 

По време на режима на Хюсеин, Тарик Азиз дълги години е външен министър, заместник-министър председател и близък съветник на бившия лидер на Ирак

 

През 2010 година Азиз беше осъден на смърт чрез обесване от съда в Ирак заради ролята му в преследването на шиитските религиозни партии по време на режима. Иракският президент Джалал Талабани не подписа присъдата му, като с това де факто го помилва. 

 

За Тарик Азиз се заговори най-много по време на войната в Залива през 1991 г. Тогава той беше начело на иракската дипломация.

 

През 2003 година по време на американската инвазия в Ирак, Тарик Азиз се срещна с папа Йоан Павел II във Ватикана, за да призове за мир, припомня Би Би Си.

 

Истинското име на Тарик Азиз е Михаил Юхана. Той е асириец, потомък на древен благороднически род на иракската християнска общност. Впоследствие взема арабско име, за да не се откроява от мюсюлманската среда.