Три композиции се борят за тази чест

Местността Рютли - символично място за швейцарските патриоти, е домакин на конкурс за нов химн на Швейцария, предадоха Франс прес и БТА. Конкурсът всъщност вече е на финалната права. 


Рютли е свързана с митовете за основаването на Швейцария. Легендата гласи, че през 1307 г. именно там няколко швейцарски кантона се обединили срещу австрийците и други външни врагове, а от 18-и век тази долина в района на Люцерн е място за патриотични сбирки. 

 

Днес Рютли е свързана с едно необичайно представяне - на трите композиции в конкурса за нов национален химн, който трябва да замени този от 1841 г. 


Като прецени, че сегашният химн не представя страната в цялото й политическо и културно многообразиие, Швейцарското дружество за обществена полза лансира на 1 януари 2014 г. 
национален конкурс за нов химн на конфедерация Швейцария.


"Това е типично швейцарска инициатива", заяви ръководителят на проекта Лукас Нидербергер. 

 

Резултатите надхвърлиха всички очаквания.

 

"Това наистина е голям успех", заяви Жан-Даниел Жербе, председателят на основаното преди 205 години дружество. Очакваше се петдесетина композиции да са кандидати за новия химн, но броят им бе 208. 


Експертно жури подбра 6 от тях и 70 000 швейцарци дадоха своя вот в интернет, за да бъдат избрани трите финалиста. За да се допринесе за избиране на победителя, гласуването в интернет ще продължи от 8 юни до края на август. 


Финалът ще се състои на 12 септември в рамките на Празника на популярната музика в Аарау, столицата на кантона Ааргау. Финалът ще бъде предаван директно по телевизията. Публиката ще може да гласува чрез есемеси и по телефона.