Сензори изпращат сигнали до мозъка

Австрийски екип представи във Виена протеза за крак, която може да симулира усещанията в ампутирания крайник, съобщи АФП. Тази авангардна протеза може да промени всекидневието на пациентите и да им помогне да преодолеят фантомната болка, уточнява БТА.

 

Проф. Хуберт Егер от университета в Линц е оперирал първия пациент Волфганг Рангер в края на 2014 г. Резултатите са задоволителни. Кракът на Волфганг Рангер е ампутиран през 2007 г. под коляното. Той вече може да чувства всички нюанси на пода под себе си. Изчезнали са и фантомните болки, при които в мозъка на пациентите се развива свръхчувствителност към липсващия крайник.

 

В случая с Волфганг Ранген лекарите са извели нервните окончания към ампутирания крак на повърхността на бедрото, на мястото където се свързва протезата. Самата протеза има сензори под стъпалото, свързани със стимулатори, които са във връзка с крака. Сигналът достига до мозъка. Така в крайна сметка се възпроизвеждат усещанията, каквито би трябвало да има във вече изгубения крак.

 

"Усещането е, че отново имам крак" - каза Ранген. Шест месеца след имплантацията той тича, кара велосипед, куцането му е едва доловимо. Цената на оборудването за прототипа е между 10 000 и 30 000 евро.