"Проблемите се прехвърлят върху обикновения човек", смята Таско Ерменков

 

"Свидетели сме как връщането на власт на ГЕРБ се отразява пагубно на цените на електроенергията. Връща се политика, с която се бяхме разделили под натиска на обществото през 2013 година", заяви в парламентарна декларация от името на БСП народният представител Таско Ерменков.

 

"Проблемите се прехвърлят върху обикновения човек, а премиерът Бойко Борисов се меси в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране", каза още Ерменков, след което цитира изказвания на Борисов относно решенията на КЕВР.

 

"Нали целта беше независимост на КЕВР? Уви, както винаги, Борисов се изявява като защитник на едрия капитал", посочи депутатът от БСП.

 

Групата на БСП също има своите резерви към решението на КЕВР относно небалансирания подход по отношение държавните и частни предприятия, сподели той, но призова да се спазва законът и независимостта на КЕВР. БСП няма излъчен член на КЕВР в частта "Енергетика" и цялата отговорност би трябвало да носят партиите от четворната коалиция, а тези последици могат да са пагубни за икономиката като цяло, подчерта той.

 

"Намалява се цената на АЕЦ "Козлодуй", която е задължена да продава под себестойност, а за първи път в историята на електроенергията в микса не е включена електроенергията от ТЕЦ "Марица-изток 2", каза още Таско Ерменков.

 

Според БСП продължава политика за образуване на такава цена, която ощетява държавните предприятия и взема от тях, за да го дава на частните.

 

В отговор на декларацията на БСП на трибуната се качи бившият енергиен министър Делян Добрев, който обяви, че ГЕРБ има двама членове в КЕВР и няма как това да влияе на решенията на комисията. Освен това излъченият от БСП член, който е в състава на ВиК структурата на комисията, гласува при решенията за цените.

 

"Настоящото правителство проведе преговори и бяха сключени споразумения за отстъпка с американските централи, която се равнява на 100 млн. лева на година. Увеличението за битовите абонати е средно с 2% и темата не трябва да се използва за политиканстване", припомни Добрев.