Това са установили здравни инспектори

 

Откритите басейни в София са изрядни и в началото на летния сезон не са открити никакви нарушения. Това заяви д-р Десислава Драганчева, главен инспектор към Отдел "Държавен здравен контрол" при Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ-София), цитирана от БГНЕС.


В София има 156 басейна, като 46 от тях са открити със сезонен характер на работа. Инспекторите на РЗИ-София пък са задължени да ги проверяват минимум два пъти по време на експлоатационния сезон, както и при постъпили сигнали от страна на граждани и институции.


При установени нарушения глобата, на която подлежат собствениците, е в размер от 1000 до 5000 лева. При повторно нарушение сумите се покачват.


Освен паричните глоби, има и санкции с административно-наказателни мерки, включващи предписания със задължителни срокове за изпълнение, актове за констатирани нарушения или заповед за временно спиране от експлоатация на обекта.


В момента само част от откритите столични басейни са пуснати в експлоатация, а за останалите текат процедури по задължително трикратно пробонабиране преди началото на експлоатационния период. След излизане на резултатите от акредитирана лаборатория и извършване на оглед за установяване на изискванията към материално-техническата база, обектите функционират нормално през летния сезон.


До момента инспекторите на РЗИ са извършили 23 проверки в открити плувни басейни и са набрали 53 проби, които все още се анализират. По време на инспекцията се проверява хигиената на спортните обекти, включваща наличие на съблекални, душове, тоалетни, изправност на ВиК инсталации, както и пробонабиране, с цел доказване на качествата на водата. Следи се и дали зелените площи в близост до басейните се обработват.


Мътност на водата, мръсни тоалетни, непочистени или неизправни душове в тоалетните - за това най-често са се оплаквали до РЗИ посетителите на басейните през миналите летни сезони.


На сайта на РЗИ-София има електронни пощи, на които гражданите могат да подават сигнали за нарушения в столичните басейни.