Причина за отлагането бе забавена екоекспертиза

 

Делото за застрояването на „Кара дере, което се гледа във Варненския административен съд, беше отложено за септември. То е образувано по протест от Окръжната прокуратура във Варна против одобрен публичен устройствен план за регулация на имоти в местността „Кара дере“.


Причината за отлагането е, че експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите нямат време да изготвят назначената от съда експертиза. Инспекцията дори не е намерила и външни екоексперти, които да дадат становище за влиянието от застрояването върху околната среда. Днес съдът беше принуден да поиска лично екоминистъра да намери вещи лица за да се изготви съдебната експертиза.


„Това показва отношението към проблема, който е обществен, а държавата не се интересува от такива малки неща, от които не могат да спечелят лично пари”, на мнение е Николай Константинов от Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“.


„Тази територия е предвидена за застрояване, като има съответно оценките по Закона за опазване на околната среда и е минал на двуетапно обществено обсъждане”, заяви адвокат Ангел Донев, защитник на фирмите инвеститори.


„Това е последният незастроен плаж. Това е последното място от нашето Черноморие, където все още не е излят бетон и все още няма хотели”, казва Жени Шамис от Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“.