Европа и Атина са на път да се договорят

 

След 12 часа тежки преговори Европа и Гърция са на път да се договорят. Брюксел обяви, че проектът за реформи, представен снощи от гръцкото правителство, е обнадеждаващ. Мерките обаче отприщиха вълна от гняв в Гърция. 

 

Вече са ясни и детайлите по гръцкото предложение. Документ от 11 страници може да е ключът към споразумението. Според него Атина ще промени ДДС за различните стоки и услуги, което трябва да увеличи двойно приходите в хазната още от следващата година. Предлага се още спиране на ранното пенсиониране и увеличаване на пенсионната възраст до 67 години. Само за следващата година мерките трябва да вкарат 2,5 милиарда евро в бюджета. Предложението на Брюксел пък е помощ до 35 милиарда до 2020 г. 

Още по темата

 

Новото предложение на Гърция предижда 8 милиарда евро да влязат в бюджета през следващите пет години. С различните мерки правителството приема искането на МВФ и Брюксел за увеличаване на приходите в бюджета с по 1% от брутния вътрешен продукт за всяка една от следващите три години. Кредиторите няма да направят отстъпка за намаляване на дълга на страната. Комисията обаче успокоява гърците с обещания за още пари. 

 

И докато някои поздравяват Атина, други не крият недоволството си и се питат защо всички да плащат сметката на Гърция. Австрийският финансов министър се оплака, че е похарчил държавни пари за една излишна среща. Европейските медии не пропуснаха да отбележат и солената сметка на гръцката делегация, чиито членове пристигнаха за преговорите с частни самолети и се наставиха в хотел за по 500 евро на вечер. 

 

Следващият епизод на гръцката сага ще гледаме още утре вечер, когато Еврогрупата се събира, за да обсъди за пореден път дали ще има окончателно решение.

 

А как гърците приемат новините за вдигане на данъци и осигуровки и ще скочат ли цените в южната ни съседка провери екип на Новините на Нова.

 

Почти всяка сутрин Анна Калинчева отива в бюрото по труда. След 21 години работа в Гърция от 9 месеца не може да намери препитание. Кризата коренно променила живота на цялото й семейство. И ако в бюрото по труда надеждата за работа все още не е изчезнала, в кафенето до него перспективите изчезват с всеки ден. Станка Комова е собственичка на единствения магазин за българска стока в Солун. Не се оплаква от липса на клиенти, но признава, че намерението на премиера Ципрас за вдигане на данъците я плаши.

 

Основното притеснение на гърците е дали ще успеят да изтеглят пари от банкоматите тази сутрин. И екипът на Нова реши да опита, но се оказа, че банкоматът не работи. Тегленето на пари обаче не е спряно. 

 

Репортери: Антоанета Николова, Марина Цекова