Според него Израел има основателни причини да се тревожи за действията на Иран

САЩ считат, че споразумението с Иран не е имало алтернативи доколкото никой не е предложил никакви други приемливи варианти за действие, заяви американският президент Барак Обама на пресконференция в Белия дом. 

 

Никой от противниците на споразумението, включително премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и членовете на Конгреса, не предложи нищо по-добро, каза той. 

Още по темата

 

"Съветвам всички внимателно да прочетат споразумението преди да го критикуват и ако продължат да смятат, че то е лоша сделка, нека точно обяснят своята гледна точка и предложат нещо по-добро", добави Обама.

 

Според него Израел има основателни причини да се тревожи за действията на Иран, но тази страна ще е по-опасна, ако разполага с ядрено оръжие, пише БГНЕС.

 

Обама защити сключеното вчера споразумение с Техеран относно ядрената му програма. Той припомни, че действително Иран е заявявал, че Израел не трябва да съществува, че е финансирал Хизбула и съответно насочените към Тел Авив ракети. Всички тези заплахи обаче ще се утежнят, ако Иран се сдобие с ядрено оръжие.

 

Нетаняху нарече споразумението "историческа грешка". Пред парламента на страната си той подчерта, че споразумението, сключено във Виена, "не представлява край на историята".