Полицията използва шокови гранати срещу протестиращи, десетки са арестувани

 

Ожесточени сблъсъци избухнаха снощи в Aтина между протестиращи срещу мерките за икономии и полицията. Около 12 000 души се събраха на площад "Синтагма", докато парламентът обсъждаше подписаното в понеделник споразумение между Гърция и нейните кредитори.

 

Още по темата

Десетки маскирани младежи започнаха да хвърлят камъни и коктейли "Молотов". Микробус на телевизия беше подпален. Полицията използва шокови гранати срещу демонстрантите. 40 души са арестувани.

 

Гръцкият парламент одобри тази нощ пакети мерки за икономии, поискани от международните кредитори. Приетите текстове са съгласувани с Еврогрупата като предварително условие за започване на преговори за трета кредитна програма за южната ни съседка. Тя ще бъде в размер на 86 милиарда евро за период от три години. 

 

Промените засягат данъчното законодателство и пенсионното осигуряване, като се повишава Данък добавена стойност и се ограничава практиката на предсрочно пенсиониране.

 

Законът беше приет с 229 гласа "за", 64 "против" и 6 "въздържали се". 32 от 149-те депутати от СИРИЗА също гласуваха "против" - сред тях бяха бившият вече финансов министър Янис Варуфакис и министърът на енергетиката.  

 

"Аз смятам, че мерките, които обсъждаме, са много строги и не съм съгласен с тях. Не вярвам, че те ще помогнат на гръцката икономика, но сме принудени да ги приемем", заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. 

 

Премиерът подчерта, че законът няма да е от полза за гръцката икономика. Предстои планът да бъде одобрен и от парламентите на Германия и Финландия. За днес е насрочена телефонна конференция на Еврогрупата за южната ни съседка. 

 

Очаква се днес по-късно в правителството да бъдат обявени ключови промени. 

 

Репортер: Бойка Атанасова