Създаден е от канадски учени, които с експеримента изследват как хората общуват с него

Хуманоидният робот Хитчбот ще прекоси САЩ на автостоп след подобни пътешествия в Канада и Европа, съобщи Асошиейтед прес. Той тръгва от град Салем в щата Масачузетс. Плановете са пътуването му да приключи в Сан Франциско. 

Още по темата

 

Хуманоидният робот е голям колкото дете, но не може да се движи сам. Той ще разчита на непознати да го превозват от място на място. Създаден е от канадски учени, които с експеримента изследват как хората общуват с него. Няма ограничения накъде да тръгнат пътуващите с робота и какво да правят с него. Могат да го предадат на друг, да го оставят в магазин или бензиностанция. Организаторите се надяват само хората да зареждат батерията му. 


Роботът може да подхвърля факти и да разговаря малко. Може да е очарователен или нахален. На вид прилича повече на играчка - с тяло като кофа и меки крайници, с жълти градинарски ръкавици и гумени ботуши в тон. Създателите му съзнателно са искали да изглежда дружелюбен и нискотехнологичен, за да не привлича крадци

 

Хитчбот има GPS, който показва, къде се намира. Има и фотоапарат, който снима автоматично на 20 минути, за да бъде документирано пътешествието. Преди това обаче винаги иска разрешение от спътниците си. Повече от 30 000 души следят робота в Туитър, а десетки са качили селфитата си с него.