Прогнозите са на ООН

Очаква се световното население да достигне 8,5 милиарда души до 2030 г. и 9,7 милиарда души до 2050 г., а до края на века на планетата се очаква да има 11,2 милиарда души, прогнозира нов доклад на ООН, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

 

Според доклада населението на Индия ще надхвърли това на Китай около 2022 г.
Прогнозите за числеността на световното население играят важна роля при усилията на международната общност да забави опасността от глобалното затопляне и същевременно преследва амбициозната цел да премахне бедността и глада.

 

В момента световното население е 7,3 милиарда души, като Китай и Индия имат по над един милиард жители.

 

Очаква се в периода до 2050 г. девет държави да съставят половината от прираста на населението в света: Индия, Нигерия, Пакистан, Конго, Етиопия, Танзания, САЩ, Индонезия и Гана.

 

Според доклада около 2050 г. Нигерия ще задмине САЩ и ще стане трета в света по брой на населението след Индия и Китай. Африка има най-високия прираст на население в света.
Отбелязва се и глобалното застаряване. До 2050 г. броят на хората на възраст от 60 години нагоре ще се увеличи повече от два пъти. Водеща по този показател ще е Европа, където се очаква към 2050 г. 34 процента от населението да е на възраст над 60 години.
Докладът на ООН осъвременява предишни оценки на числеността на населението с нови данни от националните преброявания през 2010 г. и актуални здравни и демографски проучвания.