Досега в експеримента на доброволни начала са участвали повече от 4000 души

Учени от Норвегия са успели да създадат първата ефикасна ваксина срещу вируса Ебола, съобщиха световните информационни агенции. Това са първите изводи от провеждащите се в Гвинея международни изследвания под ръководството на норвежки специалисти. 

Още по темата

 

В разпространена от СЗО информация се казва, че става дума за ваксината VSV-EBOV на международната научноизследователска фармацевтична компания "Мерк Шарп и Доум" с централа в САЩ. 

 

Ваксината ще е още един важен инструмент както в условията на сегашната, така и на бъдещите епидемии от Ебола. По данни на СЗО по време на изпитанията тя е показала 100% ефикасност при хора. 

 

Властите в Гвинея са одобрили продължаването на изпитанията. Изследванията се извършват в страната от 23 март 2015 година. Досега в експеримента на доброволни начала са участвали повече от 4000 души, които са имали тесни контакти с около 100 пациенти, заразени от вируса. 

 

По данни на СЗО от началото на епидемията в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея са починали 11 279 души, а заразените са 27 748. Случаи на заболяването са регистрирани и на други места - в Мали, Нигерия, Сенегал, Италия, Испания, Великобритания и САЩ. В повечето от тези държави обаче броят на заразените с вируса не надхвърля 10 души. Изключение е Нигерия, където заразените са 20, а 8 души са починали.