Почти 65 хиляди деца ще прекрачат от тази есен за пръв път училищния праг

 

Десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници. В големите градове, обаче битката за най-малките ученици продължава. 

 

Част от училищата не успяват да приемат всички кандидати, но в други все още има свободни места. 

 

Младите хора отиват в чужбина да си търсят работа. Затова на България й липсват млади хора с професии. 
 

Почти 65 хиляди деца ще прекрачат от тази есен за пръв път училищния праг. И тази година най-много първокласници има в софия - малко над десет хиляди. Във видин обаче броят на децата е с 16 пъти по - малък - едва 678 деца.

 

Към момента в 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник. В същото време други училища не могат да смогнат да приемат всичките си кандидати. 

 

Почти 200 първокласници са записани в столичното 119-о училище- едно от най-желаните в София. Заради големия наплив от ученици, капацитетът на сградата вече е на изчерпване. 

 

Наложило се дори кабинетът на директора да се преврърне в класна стая за нови 27 първокласници. С тази реконструкция се решава проблемът с липсата на класни стаи. Но повечето ученици означават и повече учители, подсигуряване на столово хранене, както и нормални условия за спорт. От есента ще бъдат назначени нови 8 начални учители и възпитатели. Ще се направи график, така че всички деца да могат да ползват физкултурните салони на училището. 

 

От училището рекордьор отиваме в 45-то училище, където все още има свободни места. До закриване на паралелки обаче няма да се стигне. Вики е една от бъдещите възпитанички на училището. Изборът за родителите е бил ясен и без никакви колебания. 

 

Извън големите градове обаче битката не е за училища, а за първокласници. И според експертите демографският срив в страната ни и обезлюдяването в някои райони превръща много училищата в пустеещи и изоставеи сгради. за новините кремена.