Недоволството на гражданите е породено от продължаващата политическа криза

Протестите в ливанската столица Бейрут, породени от сериозната политическа криза в страната, продължават. Те прераснаха в сблъсъци между властите и демонстрантите, съобщава БГНЕС.


В района на централния площад Риад Солха край правителствената резиденция в неделя вечер се събраха най-малко 10 хиляди души.


Протестът, който се провежда по инициатива на опозиционните партии от левицата, синдикати и младежки организации, започнал мирно, но след това агресивна група от млади хора опитали да прочистят района от поставените заграждания с бодлива тел. В отговор полицията използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да прогони атакуващите кордона около двореца на правителството. 


В събота при сблъсъците на площада бяха ранени 35 служители на силите на реда и около 30 от участниците в протеста. Срещу демонстрантите бяха използвани палки, гранати със сълзотворен газ, водни оръдия. На отделни места е имало и стрелба във въздуха.


Ливан е в перманентна политическа криза. Президентският пост е вакантен от месец май миналата година. Политическите сили не могат да излъчат консенсусна фигура, която да поеме руля в страната.


Една от конкретните причини за масовите протести е неспособността на властите да организират събирането на отпадъците в Бейрут, което изправи града пред голямо предизвикателство при високите летни температури.