Средствата ще са насочени за фермерите, пострадали от руското ембарго

Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро помощ за европейските фермери, пострадали от руското ембарго. Решението беше взето след като земеделските производители организираха протест в белгийската столица Брюксел, информира "Франс прес", цитирана от агенция "Фокус".

 

„Европейската комисия обяви днес цялостен пакет за подкрепа от 500 млн. евро. Това е солиден и решителен отговор“, информира вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайен.

 

Самото заседание се проведе на фона на общоевропейската протестна акция срещу намаляването на изкупните цени. В нея участваха фермерите от всички страни на ЕС, включително и от България.

 

Демонстрацията с участието на минимум 5000 фермери и около 1000 трактора бе организирана то Европейската асоциация на аграрниците /ABS/. Заради няколкото тракторни колони, които се движиха към центъра на Брюксел, движението в града бе парализирано. Полицията настоятелно напомняше на шофьорите да избягват пътуванията из града, информира БГНЕС.

 

Властите са мобилизирали над 1000 полицаи за борба с безредиците. Периметърът около сградите на Еврокомисията, Европейския съвет и Европарламента е пълен с преносими заграждения от бодлива тел, зад която стоят силите на реда. По близките преки има коли с водомети.

 

"Настояваме за справедливи изкупни цени, защото сегашните цени паднаха под себестойността на продукцията“, гласи становище на асоциацията. Средната изкупна цена за млякото в ЕС е примерно 19 сента за литър, но тя трябва да бъде минимум 35-40 цента, за да бъде производството рентабилно. В същото време в търговката мрежа в Белгия литър мляко надхвърля 60 цента.

 

Сериозни финансови трудности заради свръхпроизводството изпитват и европейските производители на свинско месо, които най-силно пострадаха от руското контраембарго.

 

Според Съюза на европейските фермери и аграрните кооперативи "Copa-Cogeca" европейските аграрници са загубили от продоволственото ембарго на Русия 5,5 милиарда евро.

 

През август 2014 г. Русия ограничи вноса на храни от страните на ЕС, които й бяха наложили ембарго заради украинския конфликт. Този юни санкциите бяха продължени с още една година.