Те вярват, че физиологичните изменения, които са преживели след раждането, са ги накарали да запалят отново

Много жени започват да пушат отново след раждането на дете не заради резките хормонални промени, а заради изпитания стрес, установиха британски учени.

 

Те са се опитали да разкрият тайната на масовото връщане към пушенето сред младите майки като провели наблюдение на начина на живот на около 1000 жени, които се съгласили да участват в изследването заедно със новородените си деца. Проучването е продължавало около година след ражданията.

 

В рамките на тези наблюдения учените провеждали редовни беседи с жените, интересували се от проблемите им, но също и изучавали условията, в които живеят и промените в тяхното здравословно състояние.

 

Много жени смятат цигарите за удобен и работещ начин за справяне със стреса. Освен това те вярвали в това, че физиологичните изменения, които са преживели след раждането, са ги накарали да запалят отново. В тази посока е било и убеждението, че изчезва необходимостта да се пази плода от негативните последствия от тютюнопушенето.

 

Според учените жените са пренасочили вниманието си върху децата и практически винаги са забравяли, че употребата на тютюн вреди и на тях самите и чрез млякото – на здравето на детето. Допълнителен негативен фактор е бил очакването на приятелите на майката, които са очаквали, че жената ще се върне към навиците си след раждането и са я поощрявали да запали отново. Особено това се е проявило в случаите, когато пушач е и мъжът или приятелят на младата майка.