Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу мигрантите

 

Ранени бежанци, пострадали полицаи и близо 30 арестувани. Това е равносметката от безредиците на границата между Унгария и Сърбия.

 

Унгарската полиция използва сълзотворен газ и водни струи срещу мигрантите. Те ги замеряха с камъни, парчета бетон и бутилки. Няколко души бяха откарани в болница. Поне 20 полицаи са с различни наранявания.

 

Сблъсъците са в резултат от недоволството на мигрантите, че Унгария затвори границата. Сръбските власти отново разкритикуваха правителството в Будапеща. Премиерът Александър Вучич нарече действията на полицията "брутални" и каза, че ще иска от Евросъюза да санкционира Унгария.

 

Унгария е подложена на сериозна критика за отношението към мигрантите. Агенцията за бежанците на ООН нарече употребата на сълзотворен газ и водни струи "абсолютно неприемлива". Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че е бил шокиран от ситуацията на границата между Унгария и Сърбия. Правителството в Белград също обвини Унгария. Премиерът нарече полицейските действия "брутални", а член на кабинета стана свидетел на сблъсъците на границата