Двама депутати бяха изгонени от залата заради обиди

 

Скандал избухна в четвъртък в парламента. Двама депутати бяха изгонени от заседанието. Причината бяха промени в Наказателния кодекс, с които отпадна давността на престъпленията на комунистическия режим.

 

26 години след падането на комунизма отговорните за мъченията в трудовите лагери и смяната на имената по време на възродителния процес могат да бъдат изправени пред съда, а промените в закона бяха определени от управляващите като закъсняла справедливост.

 

„Това, че вашите бащи и дядовци са вършели престъпления е факт, това, че заради тях 25 години няма доверие в нашата държава също е факт”, заяви от парламентарната трибуна Методи Андреев от парламентарната група на ГЕРБ и призова всички свои колеги, когато излизат на трибуната да казват кои са и кои са техните родители.

 

Конкретно към Таско Ерменков от левицата той се обърна с думите: „Ти трябваше да кажеш, че баща ти е активен борец против фашизма и капитализма”. „Аз се гордея с баща си, гордея се с това, че той е бил активен борец срещу фашизма, той е бил партизанин и то в Сърбия”, заяви от своя страна Ерменков. 

 

 „Ама как така сте и социалисти и комунисти - не може и двете”, коментира Мартин Димитров. Според Четин Казак от ДПС новите текстове не целят лов на вещици.

 

Обвиненията за прикрита подкрепа на фашизма доведоха до нов скандал в залата. Велизар Енчев заяви, че министърът на отбраната Николай Ненчев е „криптофашист” и веднага след това беше помолен да напусне залата. Минути по-късно трябваше да излезе и Филип Попов от социалистите заради обида към парламента.  

 

В крайна сметка депутатите продължиха работа. А резултатът - още приети промените в Наказателния кодекс. Предвиждат се строги наказания и за каналджиите - те вече ще влизат в затвора.