Каква е съдбата на мигрантите в Европа на прага на зимата?

Одеяла, палатки и лагерни огньове. Въпреки обещанията от западните правителства и върховния комисариат по бежанските въпроси на ООН голата истина за 4-те милиона сирийски бежанци, живеещи в импровизирани лагери за настаняване е, че те са изправени пред изключително мрачна зима и разполагат само с неубедителна защита срещу студа, коментира в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС. Още по-тревожна истина за усилията за оказване на помощ бе разкрита от Би Би Си наскоро: голяма част от парите, които западните правителства са дарили, са пропилени, и на фона на всички събития от кризата, тези средства не са стигнали до най-нуждаещите се. Световната програма по прехраната, УНИЦЕФ и комисариатът на ООН по бежанските въпроси трябва да се справят с огромни предизвикателства в действията си, свързани със задаващата се хуманитарна катастрофа. Те имат недостатъчно малко време да го направят, отбелязва изданието. 

 

Мащабът на логистична задача очевидно е огромен, и финансирането на програмите на ООН - дори когато се прилага ефективно – е неадекватно на задачата. Над 4 млн. бежанци напуснаха Сирия, след като сраженията започнаха да разрушават родината им и въпреки впечатлението, че голяма част от тях в момента са в Кале или Кент, близо 95% от тях са в съседни на Сирия държави – Турция (1,9 млн.), Ливан (1,2 млн.), Йордания (650 000), Ирак (249 463, в допълнение към близо трите милиона вътрешно разселени лица) и Египет (132 375). Правителствата на всичките тези страни – за нито една от които не може да се каже, че е богата – от месеци призовават развитите икономики да им помогнат с осигуряването на храна и подслон за тази безпрецедентна човешка вълна, която е пристигнала при тях. Около 10 на сто от населението на Йордания в момента е от сирийски бежанци, което за мащабите на Великобритания би означавало равностойността на 6 милиона.

 

Западът не успя да отговори на техните призиви. Има още хиляди разпръснати в цяла Европа - от Лесбос до Ла Манша, много в рамките на територията на Европейския съюз. На малка част от тези хора е предложено нещо от рода на приемливо настаняване при зимни условия.

 

Най-уязвимите сирийски бежанци – тези в Ливан, получават около евро и половина на ден като помощи в храна. Така че когато първите зимни студове започват да хапят, дъждовете се засилят и земята се превърне в кал, а сняг и бури се развихрят, ние ще сме свидетели как международната общност, чрез своите основни агенции, не успява въобще да защити някои от най-уязвимите и отчаяни хора на планетата, допълва "Индипендънт".

 

Зимното време не се спуска изневиделица. От месеци гледахме неговото приближаване (или трябваше да го правим), и можехме да започнем с приготовленията. Постигането на политическо или военно решение в Сирия ще отнеме време, както и намирането на разумен начин за разпределяне на разселените лица в целия ЕС. Това, което не може да се отлага повече, без трагична загуба на човешки живот, е предоставянето на убежище на тези, които са в отчаяна нужда.