Продължава издирването на заподозрени след атентатите

 

Разследването на атентатите в Париж напредва и постоянно се появяват нови детайли от подготовката им. По всяка вероятност в 18-и район на френската столица също е бил подготвяно нападение, но засега не е ясно какво го е усетило. 

Още по темата

 

Междувременно разследващите установиха кой е записал аудиопосланието, с което „Ислямска държава” пое отговорността за атентатите. Това е 35-годишният французин Фабиен Клен от Тулуза. Той е познат на службите. През 2009 г. е осъден на пет години затвор и след излежаването им заминава за Сирия.

 

Стана ясно и че президентът Франсоа Оланд ще посети последователно Вашингтон и Москва другата седмица, за да обсъди борбата срещу „Ислямска държава”. Нови удари нанесоха френски изтребители по позиции на организацията в Сирия. Разрушени са команден център и лагер за обучение на бойци. Оланд обяви, че самолетоносачът „Шарл дьо Гол” ще бъде разположен в източното Средиземноморие. Така ще се утрои ударният капацитет на френските въоръжени сили. 

 

Пълна мобилизация на полицията. Мерките за сигурност са вдигнати на максимално ниво. Продължава издирването на последния - осми атентатор. Властите обявиха, че над 115 000 полицаи са на крак. И тази нощ е имало над 100 обиска.

 

Беше открита още една кола, използвана от терористите. Намерена е и квартира, в която те са били преди атаките. Сирийският паспорт, открит у един от атентаторите, вероятно не е фалшив. Той е документ на сирийски войник, убит в родината си. Не е ясно как е попаднал у атентатора, а премиерът Манюел Валс отново предупреди за опасността от нови атентати.

 

До този момент са идентифицирани петима от седемте извършители на кървавите атаки, всички те са френски граждани. Полицейски операция, свързани с атентатите в Париж, имаше и в съседна Германия. Арестувани са пет души.