Инцидентът доведе до сериозно напрежение между Анкара и Москва

 

Турция свали руски военен самолет на границата със Сирия. Машината е ударена с ракета, след като  е пренебрегнала няколко предупреждения.  
  

Свалянето на руския самолет стана днес преди обед. Ракета, изстреляна от турски изтребител, F-16 е поразила руския бомбардировач Су-24 над сирийската провинция Латакия. 

 

Свалянето на самолета доведе до напрежение между Русия и Турция.  Анкара е категорична, че Су-24 е налязъл над турска територия. Той е бил предупреден 10 пъти в рамките на 5 минути за това, но не се е подчинил на разпореждането да напусне въздушното пространство на страната. По-късно и от Пентагона потвърдиха тези твърдения. 

 

Последвала е атака с ракета с топлинно насочване от турския изтребител. Двамата руски пилоти са успели да катапултират преди самолетът да се разбие на земята. Единият от тях е загинал, а другият е жив.

 

„Нашите пилоти и нашият самолет в никакъв случай не са застрашили турската държава”, изтъкна на свой ред Путин, като допълни, че руският бомбардировач е отивал да изпълни мисия срещу "Ислямска държава" в Сирия. 

 

"След случилото се вместо Анкара незабавно да се свърже с Москва, тя се е обърнала към НАТО, сякаш Русия е свалила техен самолет", допълни той по време на срещата си с краля на Йордания Абдулла II. 

 

Това е първият път, в който руски самолет е свален над Сирия от началото на военната кампания на Москва в арабската държава. Заради тежкия инцидент НАТО свиква извънредна среща на върха в Брюксел тази вечер. А в неделя също извънредно се събират и лидерите на Европейския съюз и Турция, за да обсъдят случая.

 

Видео: RUPTLY

Видео: RUPTLY

В началото на октомври напрежението между двете страни отново се повиши заради навлезли руски изстребители в небето над Турция. Припомнете си повече: 

 

Репортери: Александрина Аврамова, Любомир Бояджиев