Подкрепяме евроинтеграцията на Подгорица, заяви министър Митов

 

България и Черна гора сключиха Спогодба за социална сигурност. Документът бе подписан от външния министър на Черна гора Игор Лукшич и българските министри на социалната политика и здравеопазването Ивайло Калфин и Петър Москов. 

 

"Споразумението отваря вратите за свободно придвижване на граждани на двете страни, на които се запазват социалните и здравни осигуровки и временните обезщетения в областта на здравеопазването", изтъкна Калфин, цитиран от БГНЕС. 

 

Същевременно, министърът на външните работи Даниел Митов потвърди подкрепата на страната ни за евроатлантическата интеграция на Черна гора. Той потвърди, че България е готова да продължи сътрудничеството по отношение на евроинтеграцията на Черна гора, което започна при началото на преговорите ѝ с ЕС от 2012 година.

 

 

Българският външен министър заяви също, че страната е доволна от двустранните отношения с Подгорица, като в момента се работи по споразумение в областта на образованието, туризма и инвестициите.

 

Министър Лукшич потвърди добрите двустранни отношения между Подгорица и София, като допълни, че някои от сферите, които те ще бъдат задълбочени са туризма и селското стопанство.

 

От своя страна министър Калфин посочи, че с подписаната днес спогодба се отварят вратите за свободно придвижване на граждани на двете страни, на които се запазват социалните и здравни осигуровки и временните обезщетения в областта на здравеопазването и се открива пътят, който ще помогне на Черна гора в преговорите по глава 19 за свободно движение на граждани. 

 

Видеа: БГНЕС