Проучването на датските изследователи е публикувано в специализиран журнал

Флуоресцентни материали, които реагират с експлозиви са едно от средствата, които летищата използват, за да осигурят безопасността на пътниците, информира Gizmag, цитиран от агенция "Фокус".

 

Голяма част от полимерите, служещи за засичане на експлозиви, са флуоресцентни в нормалното си състояние. Когато светлината, преминаваща през материала, взаимодейства с експлозивна молекула, тя се отделя под формата на топлина, а не светлина и материалът спира да флуоресцира.

 

Според учени от Университета в Южна Дания този метод е ограничен. Не само експлозивните вещества, но и други частици карат флуоресценцията да изчезва, а това води до фалшиви сигнали.

 

Екипът е подходил по нов начин. Той е създал материал от група от молекули, които не са флуоресцентни в нормално състояние. Една от молекулите обаче има специални свойства, благодарение на които започва да флуоресцира при взаимодействие с експлозиви или определен вид соли. Това значително намалява вероятността от фалшива тревога.

 

Изследователите се надяват, че познанията, придобити при разработката на материала, ще доведат до създаване на устройства, който по-ефективно засичат взривни вещества. Проучването е публикувано в журнала "Chemistry".