Репортаж на Нова за мизерията там накарал съпругата на посланика да подаде ръка

 

В предаването „Здравей, България” ви показахме дома за стари хора в Кула - мухъл, мизерия и липса на любов за хора, оставени от близките си. 

 

След репортажа за ужасните условия в Кула обаче японското посолство направи дарение. 

 

В Японския в домовете за стари хора освен нормални условия, имат дори роботи, изобретени да успокояват възрастните хора. 

 

В дома в Кула няма роботи. И не само! Доскоро нямаше нормални легла, бани и тоалетни без мухъл. Нямат и някой, който да им дава любов. 


 
„Една майка може да отгледа пет деца, но пет деца не могат да изгледат една майка”, плаче възрастна жена в дома.

 

Когато съпругата на японския посланик у нас вижда в репортажа на Нова мрачните картини в Кула, си спомня за човек от Видин, помогнал след земетресението във Фукушима. 

 

„Помня един човек, възрастен човек, който живее във Видин. Той е пенсиониран и може би получава 150 лева. Той изпращаше 2 лева до Японското посолство всеки месец. Няма да го забравя това”, заявява Томоко Коидзуми, съпруга на посланика на Япония в България.

 

Така и никога не разбира името му, но помощта на непознатия видинчанин днес я кара да върне жеста.


 
„Гледах тези хора, които по време на предишния режим, са се трудили, отгледали са деца и си помислих - сега е време да живеят по-спокоен живот. Имат право на това, а живеят в такива тежки условия”, заявява Томоко Коидзуми.

 

И тогава от Япония пристига писмо от съпругата на бившия посланик на страната у нас. И тя иска да помогне. Така двете заедно с международна женска благотворителна организация събират средства за ново удобно легло и топло одеяло за всекиго в дома в Кула.

 

Повече гледайте във видеото