Поста заема бившият заместник-министър на вътрешните работи

 

От осми опит местният парламент в Кърджали си избра председател. Начело на Общинския съвет застава бившият заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Той успя да получи 22 гласа при 21 необходими за избора му. Раиф беше председател на Общинския съвет и в предишния мандат.


Другият претендент – Огнян Иванов, подкрепен от ГЕРБ, получи подкрепата на 13-има свои колеги. Недействителните бюлетини бяха шест.

 

Край на безвластието в Кърджали. Половин година след местните избори общинският съвет най-после си избра председател. Това обаче не е човекът, препоръчан от централното ръководство на ДПС, което може да доведе до нови противоречия в партията.


Седмият опит за избор на председател на общинския съвет в Кърджали започна с изненадваща кандидатура от ДПС. Защото името не беше на посочения от централното ръководство. Така гласуването на практика беше обречено.


Седмият неуспешен опит за избор на председател ядоса опозицията и от ГЕРБ заявиха, че ще напуснат залата, а от БСП стигнаха по-далеч.


„Предлагам да се саморазпуснем”, заяви Милко Багдасаров – БСП.


Между двете гласувания по традиция започнаха пазарлъци в групата на ДПС. Стигнало се и до неприятни закани.


„Имаше един назидателен разговор от страна на кмета каза, че не трябва да се избира председател”, обясни Раиф Мустафа - председател на Общинския съвет в Кърджали.


При второто гласуване Мустафа обаче беше избран. С 3 гласа повече. Според него от съпартийците му въпреки партийното поръчение.


„Добрата новина е, че имаме общински съвет, който да работни. Аз мога да работя при всякакви условия”, заяви кметът на Община Кърджали Хасан Азис.


„Нямам намерение да давам обяснение на централното ръководство на ДПС. Аз съм избран от общинските съветници на ДПС”, обяснява Раиф Мустафа - председател на Общинския съвет в Кърджали.


Остават обаче последиците от безвластието. Заради липсата на комисии досега на практира решенията са незаконни и едно от най-важните - това за такса смет се обжалва в съда.


„В ход сме за изпълнението на таксата смет. Вече ще видим какво ще е решението на съда”, добави Хасан Азис.


Репортер: Димитър Иванов