Вижте какво се случи на терена!

Благодарение на гол на резервата Едер в 109-атата минута Португалия спечели за първи път в историята си Европейското първенство по футбол. Впечатляващия гол вижте ТУК.

Всичко можеше и да е различно, ако резервата Андре-Пиер Жиняк не бе изтървал да реши всичко в продължението на редовните 90 минути. Нападателят имаше шанс да стреля от упор, но шутът му срещна дясната греда зад направилия геройства в срещата Руи Патрисио.

Звездата на отбора Кристиано Роналдо напусна терена в 23-атата минута заради тежка контузия, но след 90-ата минута излезе, за да подкрепя своите съотборници по време на продълженията.

„Беше трудно, защото загубихме най-добрия ни играч, този, в когото ни беше надеждата, защото умее да вкарва във всеки момент. Когато разбрахме, че не е в състояние да продължи, казах на съотборниците ми, че трябва да победим заради него, че трябва да се борим за него”, заяви след мача защитникът на Португалия Пепе. 

„Нашият капитан положи големи усилия. Той беше и често критикуван, но винаги е имал силен отборен дух и днес го доказа. Той на два пъти опита всичко възможно по силите на човек, за да продължи да играе. Не успя, но присъствието му в съблекалнята и на скамейката беше важна”, заяви след мача треньорът на „иберийците” Фернандо Сантош.

Еуфорията на португалците след края на мача беше неописуема. По-голямата част от френските национали обаче не позволиха да бъдат закичени със сребърните медали след финала на Европейското първенство. Те взимаха сребърните медали в ръка и се оттегляха от трибуната.

Статистиката не беше на страната на португалците. До днес те имаха само пет успеха в общо 24 мача срещу „петлите”. Нещо повече - последните 10 срещи неизбежно завършиха с френски успехи, а "петлите" нямат загубен финал на Европейско първенство... до днес. 

Любопитен факт е, че победителите на трите последни европейски първенства не са допускали голове във финала (2012 Испания - Италия 4:0, 2008 Испания – Германия 1:0, 2004 Гърция – Португалия 1:0).

До рано сутринта продължиха празненствата в Лисабон след победата над Франция. Хиляди се бяха събрали на централния площад в португалската столица, където наблюдаваха финалния мач на огромни екрани.

След отбелязването на победния гол по улиците на Лисабон настана истинска фиеста, която продължи до късно през нощта.

В Париж обаче се стигна до сблъсъци с полицията. Футболни фенове и местни младежи се стекоха на "Шанз-Елизе". Едните, за да отпразнуват победата на Португалия, а другите, за да изразят разочарование след поражението на Франция. Полицаите използваха палки, за да разпръснат тълпата.