Светецът е основател на Рилския манастир

Почитаме един от най-светлите християнски празници у нас - успение на Свети Иван Рилски. Светецът е основател на Рилския манастир. А през изминалата нощ в светата обител пренощуваха стотици богомолци, за да потърсят спасение и лек.

Патриарх Неофит постави началото на празничната света литургия.

"Нека всички българи бъдем честите,че имаме такъв небесен покровител като Иван Рлски, които ни дава пример на истински християнски живот и любов към вярата и отечеството", каза патриарх Неофит.

По темата

 

Християнският свят почита успението на свети Иван Рилски. Покровител на българския народ и изцерител. Роден през 8 век в бобошевското село Скрино.

„Идваме с вяра и надежда да се помолим за нашите души, да си кажем нашите грехове, да помолим свети Иван да се помоли за нас, той и без това се е моли”, казва Иванка.

Иванка е дошла да пренощува в манастира чак от Силистра. За поредна година в нощта срещу 18-ти ще търси спасение и упование в светеца.

„Имаме блни, имаме вяра  и сме получавали изцеление и затова пак идваме. Дъщеря ми, която беше болна от рак получи облекчение и още е жива”, споделя Иванка.

Спасение и чудо от чудотвореца чака и Станислава. Тя е майка на 7-годишният Християн, които страда от аутизъм.

„Да се излекувме зарад малкия, да проговори едно и аз да се чувствам по-добре. Трябва да имаме вяра и как да кажа, ако може някой да ни помогне с лечението”, разказва Станислава, майка на Християн.

Тази нощ стотици се молиха в Рилския манастир, заедно с патриарх Неофит. Очаква се днес обителта, която е основана още през 10 век да посрещне хиляди миряни от цял свят.

Основоположник на манастира е свети Иван Рилски, който след като е живял в планините Руен и Витоша, се е заселил тук-в Рила.

„И най-накрая е дошъл в тази Рила планина, която е била девствена и необитаема, само е имало диви зверове и непроходими гори. Когато се е усъвършенствал и достигнал християнско съвършенство около него са се насъбрали и други хора, които са искали да подражават на неговия живот и така се е поставило началото на манастира”, обяснява архимандрит Ваарлам.

Според поверието греховете на всеки ще бъдат опростени, ако успее да премине през пещерата, която светецът приживе е обитавал.

Репортер: Екатерина Николова